Hur en badritual kan hjälpa personer med MS att koppla av

Getty Images / NovaPix

Birgit Bauer, som lever med multipel skleros (MS), förklarar fördelarna med badritualer – för både kropp och sinne.

Ett långt, skönt bad är ett populärt sätt att hand om sig själv och som rekommenderas överallt, från hälsosajter till Instagram. Om du Googlar ”hur mår man bättre” eller ”egenvård”, kan du slå vad om att ”ta ett bad” dyker upp på många listor. 

När vi har det jobbigt är det lätt att läsa de listorna och himla med ögonen. Ett bad? Som om det skulle få mig att må bättre? 

Men det gör det faktiskt. När jag känner mig extra stressad tar jag ofta ett bad för att tvätta bort dagen. Faktum är att jag har gjort det till en sorts ritual. Rutinen, det varma vattnet och enkelheten i det hela, fungerar verkligen för mig. 

Badritualer har funnits i många kulturer genom historien

Att ta ett varmt bad för att tvätta bort oro och spänningar är naturligtvis inte en modern uppfinning. Många forntida kulturer förstod värdet av ett varmt bad. I länder som Japan, till exempel, ägnar man sig än idag åt hundraåriga badritualer! Det är en avkopplande stund för att varva ner, samla tankarna och njuta av att inte göra någonting efter en hektisk dag.

Så, med själen i åtanke är det vad jag gör efter en jobbig dag. Jag tänder ett ljus och häller i lite härligt doftande badskum, vanligtvis med lavendeldoft. Jag tar mig tid att flyta i värmen och tänka på absolut ingenting. 

Eller så använder jag ibland tiden till att reflektera över vad som stör mig mest och låter problemen lösas upp i vattnet. Bekymren och problemen försvinner ner i avloppet när jag drar ur pluggen. Jag känner mig pigg och nöjd när jag kliver ur badkaret. 

Den intressanta uppgången och nedgången för badritualer och offentliga bad i Europa

antikens Grekland och Rom, var bad en process i flera steg och utgjorde en del av en reningsritual. Rika människor hade visserligen bad i sina hem, men många föredrog ändå de offentliga baden. Dessa offentliga badhus stoltserade med varmt och kallt vatten och olika uppvärmda rum.

Även om man var tvungen att betala för att komma in i ett offentligt badhus var det tillräckligt billigt för nästan vem som helst. Och vissa dagar betalade rika kunder för att alla i staden skulle kunna njuta av det gratis.

Efter Romarrikets fall fortsatte offentliga bad att vara populärt ... tills den tidiga kristna kyrkan såg det som omoraliskt och depraverande. Kyrkan såg andlig renhet som mycket viktigare än fysisk renhet.

Anglosaxarna var inte heller fans av att sänka ner hela kroppen, och tyckte att vikingarna badade alldeles för mycket (en gång i veckan!). 

Med det sagt tyder historiska bevis på att de hade en del rutiner och verktyg för grooming. Idén om att baden var helande för kroppen var allmänt känd och förstådd. 

Ändå hade de flesta av de romerska baden på de brittiska öarna förfallit på 800-talet.

Välkommen till den ”stinkande eran”

Under århundradena hade många kända härskare åsikter om bad. De flesta berättelser om monarker som undviker bad återspeglar faktiskt inte samhällets syn på hygien vid den tiden. Det handlade mer om personliga preferenser. 

Den engelska drottningen Elizabeth I ska ha sagt: ”Jag badar en gång i månaden, oavsett om jag behöver eller inte”. Men drottning Isabella av Spanien vinner ... Hon skröt med att hon bara hade badat två gånger i hela sitt liv! 

Elizabeth I:s far däremot, Henry VIII, ansågs vara ett ”renlighetsfreak” enligt ätten Tudor. Även om hans ben var täckta av illaluktande, smärtsamma sår, var det viktigt för honom att bada varje dag. Han lät till och med bygga ett lyxigt badrum i Hampton Court med varmt och kallt rinnande vatten. 1529! Senare insisterade han på ett ännu lyxigare mer sofistikerat badrum i Whitehall. Vem hade kunnat tro det? 

Så hur ofta de rika badade berodde mer på deras personliga smak än på utbredda övertygelser. 

För de fattiga var det en annan historia. Medan européerna var väldigt smutsiga vid den här tiden, var arabisk läkekonst mycket mer avancerad. Renlighet var av yttersta vikt i den muslimska världen. 

Detta verkade smitta av sig på 1100-talets korsfarare. Och tack och lov tog de med sig detta fokus på hygien hem.

Badhus var de bästa festlokalerna

Så, innan ätten Tudor tog över den engelska monarkin, hade badhusbesökarna blivit allt fler. Alla, rika som fattiga, strömmade till gemensamma bad. Och det handlade inte bara om hygien. De använde sin badtid till att samtala med vänner, dricka för mycket och ... ja, ägna sig åt amorösa aktiviteter. 

Dessa sexuella aktiviteter var delvis orsaken till att badhusen och badritualerna försvann. På 1500-talet ökade den protestantiska reformationen den offentliga regleringen av moral. Kyrkan deklarerade att offentliga bad var syndens och prostitutionens näste, inte helande och hälsosamt. Återigen förknippades bad med omoral, fåfänga och fördärv.

Man trodde att bad försvagade immunförsvaret

Läkare lade också märke till hur syfilis och pest spred sig snabbare på dessa platser. Det berodde sannolikt mer på trångboddhet än på badandet. Denna vinkling passade dock kyrkan, så folk började tro att bad försvagade immunförsvaret och spred sjukdomar. 

Hundratals badhus stängdes ner och dök inte upp igen förrän långt senare. Folk tvättade fortfarande händerna och rengjorde tänderna, men folk började använda torra trasor för att gnugga sig rena i stället för vatten. Samtidigt blev parfymer populära för att dölja dålig lukt. 

De badhus som överlevde var endast för de mycket rika. Även om medelinkomsttagare eller fattiga älskade de offentliga baden, fanns det alternativet inte längre tillgängligt. Det hade förvandlats från en billig lyx till ett privilegium som krävde en mindre förmögenhet. 

Det offentliga badhusets återkomst

Renässansen var en illaluktande tid, men på 1700-talet kom badhusen tillbaka. Staden Bath öppnade sitt gamla romerska badkomplex med källvatten.

Folk strömmade till för att njuta av nymodigheten, vilket gjorde Bath till en av de mest fashionabla semesterorterna i Europa. Författaren Jane Austen blev särskilt tagen av Bath. Hennes böcker, Övertalning och Northanger Abbey utspelar sig delvis i staden. 

Så återigen blev badandet ett populärt och njutbart tidsfördriv. Och den här gången förknippades det med god hälsa. Många besökte ett spa eller en kurort för att återhämta sig från en sjukdom. Och snart började de aristokratiska klasserna till och med att simma – åtskilda efter kön (såklart).

Mina egna badritualer 

Spola fram till 1900-talet i Tyskland och min barndom, där lördagar var baddagar. Som många tyska familjer tvättade vi bilen först. Sedan gick vi till badrummet för att bada. 

Det tog lång tid för vattnet att värmas upp och varmvatten var dyrt, så hela familjen använde samma badvatten. Traditionen att ”lördag är baddag” kan ha härrört från tyska familjer som gick till kyrkan dagen därpå. Du ville inte ta på dig dina finaste söndagskläder på smutsiga, svettiga kroppar! 

Trogen sin fascinerande historia är bad återigen mer än bara funktionellt. Ja, vi uppskattar vatten för god personlig hygien, men det är mer än så. Med dagens fokus på att ta hand om sig själva älskar vi den välbefinnandeboost som ett långt bad ger. 

Hur bad lindrar mina MS-symtom

Som jag själv som lever med MS kan ett varmt bad hjälpa till att minska de fysiska smärtorna i mitt tillstånd. Det får musklerna att slappna av och blodet att flyta på, vilket gynnar cirkulation och blodtryck.

Vatten har också många extra fördelar. Tyngdlösheten i vatten hjälper mig att röra mig bättre. Det finns också bra vattenbaserade övningar och sjukgymnastik som hjälper till med rörligheten. Och jag sover mycket bättre efter ett skönt, varmt bad som får alla värkande muskler att slappa av. 

Men en varning: gör inte badet för varmt! Allt för varmt vatten kan skada hudytan, vilket kan utlösa inflammation. 

För oss som har MS kan en plötslig temperaturökning (som att glida ner i ett varmt bad) orsaka Uhthoffs fenomen eller Uhthoffs syndrom. Det kan utlösa en tillfällig försämring av syn, balans och kognitiva symtom, samt öka smärta och trötthet. Lyckligtvis förbättras symtomen i allmänhet när kroppen återgår till sin vanliga temperatur. 

Med dessa säkerhetsåtgärder i åtanke kan ett varmt bad vara precis vad du behöver när du känner dig stressad, trött eller har ont. Den perfekta badtemperaturen uppskattas till runt 38 °C, men testa alltid innan du glider ner. När vattnet är perfekt för dig är det bara att njuta och koppla av!

NPS-SE-NP-00107

Jag tycker att den här artikeln är:


Du kanske också är intresserad av...


article

Hur de ”Sex kärleksstilarna” hjälpte vårt äktenskap efter min MS-diagnos

Av Birgit Bauer

article

Hantera vintern med MS

Av Thrishna Bharadia

article

Förlora inte dig själv i MS

Av Kat Naish

article

På språng: Att hålla sig aktiv med MS

Av Thrishna Bharadia

article

Sju sätt att ”träna hjärnan” med MS

Av Birgit Bauer

article

Vad MS tog ifrån mig – och vad det ger tillbaka

Av Barbara Stensland

Barbara Stensland change
article

MS - Att sluta älska min kropp - och börja älska den igen

Av Barbara Stensland

article

MS-tricksen jag inte skulle klara mig utan

Av Eliz Martin

article

Nio saker som ingen berättar för dig om MS – utom jag

Av Barbara Stensland